Banquet - Filtrační konvice na čaj a kávu

Milovníci dobrého čaje mi nejspíš dají za pravdu, že pokud si chcete svůj oblíbený nápoj opravdu vychutnat, žádný pytlíkový porcovaný exemplář se sypanému čaji nevyrovná. Pokud nevěříte, doporučuji návštěvu některé z čajoven a vyzkoušet rozdíl na vlastní chuťové buňky. Anebo si můžete sypaný čaj koupit přímo domů a čajový zážitek vykouzlit v pohodlí domova. Pokud jste ovšem stejní lenoši jako já, nakonec se čím dál častěji přistihnete, že do hrnku raději hodíte pytlík, než abyste se zdržovali s dávkováním čaje do sítka (a nadáváním, že vám pár kousků spadlo přímo do hrníčku), čekáním na vyluhování, pokapáním půl kredence při vytahování sítka z hrnku a přemýšlením, kam s vyluhovaným čajovým zbytkem. Ano, já vím. Nic na tom vlastně není. Jenže ta pohodlnost... Problém řeší jedna vychytávka do kuchyně - a to filtrační konvice na kafe a čaj. Mnozí z vás vědí o co jde a konvici používají běžně. Ovšem pro lidi jako já, kteří něco podobného zahlédli až na návštěvě a nadšením vyskočili metr dvacet, je následující info. Jde o ten nejjednodušší mechanismus, jaký si umíte představit. Skleněná konvice s ouškem, kterou kryje plastové víčko s připevněným pístem na stlačení a sítkem. Jak to celé funguje?Postup je stejný při přípravě kávy i čaje. Na dno skleněné konvice nasypete požadované množství čaje, nebo mleté kávy. Zalijete vroucí vodou (výjimku tvoří zelený čaj, který se připravuje při 80°C) a necháte louhovat. Jako další v pořadí si připravíte víčko se sítkem. Uchopíte díl za vrchní červený píst a opatrně nasadíte na konvici. Pomalu píst stlačujte až úplně dolů. Kávová sedlina nebo čajové lístky klesnou ke dnu. Zkontrolujte, jestli je červený plastový kryt u nalévacího zobáčku konvice otočený správnou stranou. Dírky v červeném krytu musí logicky směřovat k zobáčku, aby bylo možné nápoj z konvice dostat. Výhodou je, že díky téhle šikovné konvičce si můžete ušetřit běhání do kuchyně a vaření x hrnečků zvlášť. Obsah 1 litr vám bohatě vystačí na celé dopoledne. Tip na konec: také občas chodíte "podojit" automat na čerstvé mléko? Určitě tedy víte, že je dobrý nápad ho před konzumací převařit. Což problém není. Mléko nalejete do hrnce, necháte přejít varem a počkáte, až maličko zchládne. Mě osobně ale dost vadí výsledný škraloup, který se na hladině mléka vyskytuje. Co s tím? Situaci jsem vyřešila elegantně. Abych nemusela potrhané kousky škraloupu lovit po celém hrnci, nalila jsem mléko do filtrační konvice a jednoduše projela sítkem. Co se mytí týče, stačí sítko propláchnout pod vodou a veškeré usazené zbytky jdou dolů samy. A kde vlastně konvici seženete? Já na ni narazila např. v Albertu za cenu 199,-

Publikováno: 09. 09. 2013 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Nezařazené

Autor: Drahomíra Testerová

Tagy: Banquet