Hokejový brankář: Jak poznat kvalitní výstroj a nepropadnout panice?

Materiál a konstrukce

Při výběru výstroje pro hokejového brankáře hraje materiál a konstrukce klíčovou roli v otázce ochrany, pohodlí a výkonu. Moderní betony se vyrábějí z materiálů jako je syntetická kůže, nylon a různé druhy pěn s vysokou hustotou. Tyto materiály zajišťují optimální kombinaci nízké hmotnosti, flexibility a odolnosti proti nárazům. Kvalitní betony by měly být dostatečně lehké, aby neomezovaly v pohybu, ale zároveň dostatečně odolné, aby vydržely i ty nejtvrdší střely. Důležitá je také konstrukce betonů. Moderní betony využívají segmentovou konstrukci, která umožňuje přirozenější pohyb nohou a zároveň poskytuje maximální ochranu. Pozornost věnujte i výstelce betonů. Ta by měla být pohodlná, prodyšná a rychle schnoucí. Kvalitní výstelka pomáhá odvádět pot a udržuje nohy v suchu i během náročných zápasů. Nezapomínejte, že každý brankář má jinou postavu a styl hry. Proto je důležité vybírat výstroj individuálně a poradit se s odborníky.

Hmotnost a flexibilita

Moderní brankářská výstroj prošla v posledních letech revolucí, co se týče materiálů a technologií. Důraz je kladen na co nejnižší hmotnost při zachování maximální ochrany a flexibility. Lehčí výstroj umožňuje brankáři rychlejší pohyb v brankovišti a efektivnější reakce na střely. Při výběru betonu, lapačky a vyrážečky proto věnujte pozornost jejich hmotnosti. Zaměřte se na modely vyrobené z lehkých a odolných materiálů, jako jsou kompozitní materiály, odlehčené pěny a syntetické tkaniny. Nezapomínejte však, že nízká hmotnost by neměla být na úkor ochrany. Pečlivě si prohlédněte konstrukci výstroje a ujistěte se, že poskytuje dostatečnou ochranu v klíčových oblastech, jako jsou holeně, kolena a hrudník. Flexibilita výstroje je stejně důležitá jako její hmotnost. Brankář potřebuje výstroj, která mu nebrání v pohybu a umožňuje mu zaujmout libovolnou pozici v brankovišti. Při výběru výstroje se proto zaměřte na modely s flexibilními panely a klouby, které se přizpůsobí vašim pohybům. Vyzkoušejte si různé modely a značky a vyberte si ten, který vám bude nejlépe sedět a umožní vám volný a přirozený pohyb.

Vlastnost Kvalitní Méně kvalitní
Materiál betonu Vysoce odolný plast (např. HDPE), kompozitní materiály Méně odolný plast, nižší podíl kompozitů
Hmotnost lapačky Nízká, cca od 1,5 kg Vyšší, nad 1,8 kg
Výstelka Rychleschnoucí, antibakteriální, anatomicky tvarovaná Pomalu schnoucí, jednodušší provedení

Velikost a střih

Výstroj by měla brankáři perfektně sedět a poskytovat mu maximální volnost pohybu. Velikost je klíčová pro pohodlí i výkon. Příliš těsná výstroj bude omezovat pohyb a snižovat výkonnost. Naopak příliš volná výstroj nebude dostatečně chránit a může způsobit zranění. Důležité je vyzkoušet si výstroj před nákupem a ujistit se, že sedí ve všech polohách. Zaměřte se na klíčové oblasti, jako jsou ramena, hrudník, paže a nohy. Výstroj by měla být dostatečně volná, aby umožňovala pohyb, ale zároveň dostatečně přiléhavá, aby se neposouvala a neotáčela. Střih výstroje se liší podle výrobce a modelu. Některé střihy jsou anatomicky tvarované a lépe sedí na těle. Jiné střihy jsou volnější a poskytují větší volnost pohybu. Při výběru střihu je důležité zohlednit styl chytání brankáře a jeho preference.

Výstelka a ochrana

Výstelka a ochrana jsou pro brankářskou výstroj naprosto zásadní. Nejde jen o pohodlí, ale především o zdraví. Kvalitní výstelka by měla být lehká, prodyšná a zároveň poskytovat maximální ochranu proti nárazům. Hledejte materiály jako je HD pěna nebo Poron XRD, které absorbují energii nárazu a rozkládají ji do plochy. Důležitá je i tloušťka výstelky – silnější vrstva obecně znamená lepší ochranu, ale také menší flexibilitu. Zaměřte se na kritické oblasti, jako jsou kolena, holeně a ramena, kde je riziko zranění nejvyšší. Nezapomeňte zkontrolovat, zda je výstelka pevně uchycena a neposouvá se, což by mohlo snížit úroveň ochrany. Dobrý tip je vyzkoušet si výstroj s chrániči holení a ramen a simulovat pohyby na ledě. Jen tak zjistíte, zda vám výstelka opravdu sedí a poskytuje dostatečnou ochranu v klíčových místech.

Kvalitní výstroj poznáte na první dotek – materiály musí být pevné, ale zároveň lehké a pohodlné. Důležitá je i propracovanost detailů, jako jsou chrániče, výstelky a systém odvětrávání. Nepodceňujte ani zkušenosti a recenze ostatních brankářů.

Zdeněk Pospíšil

Značka a recenze

Při výběru výstroje pro hokejového brankáře hraje značka důležitou roli, ale není to jediné kritérium. Mezi zavedené a respektované značky patří Bauer, CCM, Vaughn, Brian's a True. Tyto značky si vybudovaly reputaci díky dlouholeté tradici, inovacím a vysoké kvalitě materiálů a zpracování. Recenze od ostatních brankářů, ať už profesionálních nebo amatérských, jsou cenným zdrojem informací. Na internetu najdete specializované weby a fóra, kde brankáři sdílejí své zkušenosti s různými značkami a modely výstroje. Věnujte pozornost recenzím, které se zabývají odolností, komfortem, úrovní ochrany a dalšími důležitými aspekty. Nezapomeňte, že i když dražší výstroj od renomované značky může být lákavá, ne vždy je to ta nejlepší volba. Důležité je najít výstroj, která vám bude perfektně sedět, poskytne vám dostatečnou ochranu a zároveň vám umožní pohybovat se s jistotou a flexibilitou.

Cena a rozpočet

Cena hokejové výstroje pro brankáře se může pohybovat v širokém rozmezí, od pár tisíc korun pro začátečníky až po desítky tisíc za profesionální vybavení. Je důležité si uvědomit, že cena nemusí být vždy zárukou kvality. I levnější výstroj může být kvalitní a vyhovovat vašim potřebám, pokud s hokejem začínáte. Důležité je zaměřit se na klíčové prvky, jako je ochrana, pohodlí a trvanlivost. Při výběru výstroje je vhodné zvážit svůj rozpočet a úroveň hry. Pokud s hokejem začínáte, není nutné investovat do nejdražšího vybavení. Postupně, jak budete ve hře zkušenější, můžete výstroj upgradovat. Nebojte se zeptat na radu zkušenějších brankářů nebo prodejců v hokejových obchodech.

Při stanovování rozpočtu nezapomeňte zahrnout i cenu doplňků, jako jsou brusle, hůl a taška na výstroj. Tyto položky mohou také představovat značnou investici. Je vhodné si předem rozmyslet, kolik jste ochotni do výstroje investovat a hledat nejlepší poměr ceny a kvality.

Údržba a životnost

Kvalitní výstroj pro hokejového brankáře je investicí, která se vyplatí. Nejenže vám vydrží déle, ale také vám poskytne lepší ochranu a pohodlí. Pravidelná údržba je klíčem k prodloužení životnosti vaší výstroje. Po každém použití je důležité nechat výstroj řádně vyschnout. Mokré vybavení je náchylnější k opotřebení a množení bakterií. Suspendujte betony a lapačku ve větraném prostoru, aby se zabránilo deformaci. Pravidelně kontrolujte všechny části výstroje, zda nejsou poškozené. Praskliny, oděrky nebo uvolněné švy je potřeba opravit nebo vyměnit. Používejte originální náhradní díly od výrobce, abyste zachovali kvalitu a bezpečnost výstroje. Pravidelné čištění je nezbytné pro udržení hygieny a vzhledu výstroje. Používejte speciální čisticí prostředky určené pro hokejovou výstroj. Vyvarujte se agresivních chemikálií, které by mohly poškodit materiál. Dodržováním těchto jednoduchých tipů prodloužíte životnost vaší hokejové výstroje a zajistíte si tak bezpečný a komfortní herní zážitek.

Bezpečnostní certifikace

Při výběru hokejové výstroje, a to platí dvojnásob pro brankáře, je bezpečnost naprostou prioritou. Jak ale poznat, že chrániče, které se chystáte pořídit, splňují ty nejvyšší standardy? Hledejte certifikace! Mezi nejdůležitější patří certifikace CE, která je zárukou splnění evropských bezpečnostních norem. Další významnou certifikací je CSA, uznávaná především v Severní Americe. Výstroj s touto značkou prošla náročnými testy odolnosti proti nárazu. Nezapomínejte, že certifikace by měla být jasně viditelná, ať už přímo na výstroji, nebo na obalu. Pokud si nejste jistí, nebojte se zeptat prodejce. Ten by vám měl být schopen doložit původ a pravost certifikací. Pamatujte, že investice do bezpečnosti se vždy vyplatí.

Publikováno: 20. 08. 2024

Kategorie: sport

Autor: Veronika Kozáková

Tagy: Jak poznat kvalitní výstroj pro hokejového brankáře