Které bylinky jsou v těhotenství bezpečné?

Bylinky při nemoci nebo jen jako prevence mohou člověku prokázat skutečně medvědí službu. V těhotenství však na bylinky raději pozor. Některým druhům bylinek byste se měli vyhýbat, ale není třeba odpustit si úplně všechny. Ty povolené si můžete dopřát třeba ve formě domácích sirupů. Zvlášť za vyzdvihnutí stojí rakytníkový sirup, o kterém si prozradíme víc.

Meduňka má uklidňující účinky

Bylinka je známá zejména pro své uklidňující účinky a klidný spánek. Tyto její účinky můžete ocenit i v těhotenství, kdy se budete s rostoucím bříškem celé noci převalovat a spánek bude činit potíže. Ovšem pozor na její dávkování. Těhotné by neměly vypít více než jeden šálek denně.

Heřmánek proti nadýmání

Stejně jako meduňka může pomoci se spánkem, ale využít ho můžete i při nadýmání nebo pálení žáhy, které bývá u těhotných žen velmi časté.

Kopřiva při pálení žáhy

Kopřiva se řadí mezi další pomocníky při pálení žáhy. Mezi její další vlastnosti patří také čištění organismu. Při sběru této bylinky dejte však pozor a sbírejte pouze mladé kopřivy, které do sebe ještě nestačily natáhnout škodlivé látky z prostředí.

Pampeliška zmírňuje otoky nohou

Toto žluté sluníčko všech zahrad dokáže zmírnit otoky nohou, které vás někdy dokáží pořádně potrápit.

Rakytník proti stresu a na imunitu

I on působí výborně proti stresu, zlepšuje pleť a dodává tělu potřebné vitamíny.

Fenykl ulevuje od bolestí břicha

Fenykl dokáže ulevit od bolesti břicha a také střev, proto patří mezi základní přísadu všech kojících a těhotenských čajů.

Lípa zahřeje

Lípa má podobné vlastnosti jako meduňka a při prochladnutí vás zahřeje a dodá potřebné vitamíny.

Jaké bylinky jsou v těhotenství zakázané?

Řadí se sem zejména bylinky, které způsobují překrvení pánve, kvůli kterému by mohlo dojít k potratu. Tyto bylinky se užívají opravdu jednou za čas a v malém množství nebo raději vůbec. Do této skupiny patří mateřídouška, hloh, jalovec, rozmarýn, řebříček, routa, pelyněk, přeslička, vlaštovičník, třezalka nebo šafrán.

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Potraviny

Autor: Drahomíra Testerová