Milovníci dobrého čaje mi nejspíš dají za pravdu, že pokud si chcete svůj oblíbený nápoj opravdu vychutnat, žádný pytlíkový porcovaný exemplář se sypanému čaji nevyrovná. Pokud nevěříte, doporučuji návštěvu některé z čajoven a vyzkoušet rozdíl na vlastní chuťové buňky. Anebo si můžete sypaný čaj koupit přímo domů a čajový zážitek vykouzlit v pohodlí domova.
Pokud jste ovšem stejní lenoši jako já, nakonec se čím dál častěji přistihnete, že do hrnku raději hodíte pytlík, než abyste se zdržovali s dávkováním čaje do sítka (a nadáváním, že vám pár kousků spadlo přímo do hrníčku), čekáním na vyluhování, pokapáním půl kredence při vytahování sítka z hrnku a přemýšlením, kam s vyluhovaným čajovým zbytkem. Ano, já vím. Nic na tom vlastně není. Jenže ta pohodlnost…
Problém řeší jedna vychytávka do kuchyně – a to filtrační konvice na kafe a čaj. Mnozí z vás vědí o co jde a konvici používají běžně. Ovšem pro lidi jako já, kteří něco podobného zahlédli až na návštěvě a nadšením vyskočili metr dvacet, je následující info.
Jde o ten nejjednodušší mechanismus, jaký si umíte představit. Skleněná konvice s ouškem, kterou kryje plastové víčko s připevněným pístem na stlačení a sítkem.
Jak to celé funguje?Postup je stejný při přípravě kávy i čaje. Na dno skleněné konvice nasypete požadované množství čaje, nebo mleté kávy. Zalijete vroucí vodou (výjimku tvoří zelený čaj, který se připravuje při 80°C) a necháte louhovat.
Jako další v pořadí si připravíte víčko se sítkem. Uchopíte díl za vrchní červený píst a opatrně nasadíte na konvici. Pomalu píst stlačujte až úplně dolů. Kávová sedlina nebo čajové lístky klesnou ke dnu. Zkontrolujte, jestli je červený plastový kryt u nalévacího zobáčku konvice otočený správnou stranou. Dírky v červeném krytu musí logicky směřovat k zobáčku, aby bylo možné nápoj z konvice dostat.
Výhodou je, že díky téhle šikovné konvičce si můžete ušetřit běhání do kuchyně a vaření x hrnečků zvlášť. Obsah 1 litr vám bohatě vystačí na celé dopoledne.
Tip na konec: také občas chodíte „podojit“ automat na čerstvé mléko? Určitě tedy víte, že je dobrý nápad ho před konzumací převařit. Což problém není. Mléko nalejete do hrnce, necháte přejít varem a počkáte, až maličko zchládne. Mě osobně ale dost vadí výsledný škraloup, který se na hladině mléka vyskytuje. Co s tím? Situaci jsem vyřešila elegantně. Abych nemusela potrhané kousky škraloupu lovit po celém hrnci, nalila jsem mléko do filtrační konvice a jednoduše projela sítkem. Co se mytí týče, stačí sítko propláchnout pod vodou a veškeré usazené zbytky jdou dolů samy.
A kde vlastně konvici seženete? Já na ni narazila např. v Albertu za cenu 199,-
Já si v tom uvařila čaj a pak mi musel celý Chanov pomoci ho vypít. No, ale není to špatný za ty peníze …
Tomuhle se říká frenchpres, ne? Používáme doma hlavně na kávu – na kvalitní zelený čaj zůstáváme u klasiky ponorné sítko a hrnek 🙂
Tuto konvičku jsem v albertu neviděl, ale podle obrázku bych doporučil podívat se taky v IKEA – za podobnou cenu a asi na první pohled působí o něco kvalitněji?
Také to znám pod názvem FrenchPress, prý je z toho nejlepší káva, ale nesmí se nechat louhovat déle jak 3,5 minuty.