Který zahradní domek je pro vás ideální? Poradíme vám, jak ho vybrat

Zahradní domek nechybí takřka na každé zahradě. Někomu sice postačí garáž, kde veškeré předměty bez problémů uskladní, ale nezapomínejte, že i ta má svůj limit. Pokud vás trápí nedostatek úložného prostoru, je zahradní domek ideálním řešením. Právě kvůli tomu si totiž lidé staví, popřípadě zakoupí menší dřevostavbu, aby získali nějaké to místo navíc. Možná jste již zjistili, že zahradní domky zdaleka nemusí představovat obyčejnou kůlnu na nářadí, pneumatiky a další zahradní stroje. Někdo si vytvoří pohodlný příbytek, který hravě využívá jako domácí pracovnu. Ovšem, jak vybrat zahradní domek tak, aby splňoval požadavky i náročnějších majitelů zahrad? To vám prozradíme v následujících řádcích.

Myslete na rozměry

První věc, která by vás ještě před samotným zahájením práce na dřevostavbě měla zajímat, jsou právě rozměry. Protože rozměry zahradního domku z velké části určují jeho využití. Chcete menší kůlnu, kde uschováte jen jízdní kolo, zimní pneumatiky, sekačku a pár židlí? V tom případě vám možná bude stačit dřevostavba o velikosti 5 – 8 m2. Pokud však od domku máte vyšší očekávání a stavíte třeba dětský zahradní domek na hraní, nebo domácí dílnu, raději zvolte rozměry o 15 m2 a větší. K ukotvení použijte zemní vruty - stavba bude držet jak přibitá.

Materiál hraje důležitou roli

Dát přednost dřevu, plechu, plastu či cihlám? Bohužel pro vás nemáme jednoznačnou odpověď, protože každý ze zmíněných materiálů má své pro a proti. Nejčastější zahradní domky se však vyrábí ze dřeva. Musíte, ale myslet na pravidelnou údržbu, aby vaše dřevostavba nezačala brzy chátrat. Ovšem, co se týče celkové práce na dřevostavbě a časové náročnosti je dřevěný zahradní domek jasný favorit.

Publikováno: 24. 05. 2022

Kategorie: Domácnost

Autor: Drahomíra Testerová