Šicí stroj pro začátečníky

Začínáte šít nebo jste ještě nikdy nešila a chcete se to naučit? Vybíráte šicí stroj pro začátečníky a potřebujete poradit? Potom jste zde správně!

Nejprve je nutné si uvědomit, že začít šít na těch nejlevnějších modelech je daleko komplikovanější, než když si na šití rovnou koupíte šicí stroj kolem 5-8 tisíc a půjdete do jednoduššího a lepšího modelu. Kdybyste se učila řídit auto, taky se vám bude daleko hůř jezdit trabantem než moderním autem s posilovačem řízení a dalšími vychytávkami.

Určitě tedy doporučujeme vybírat v cenové hladině aspoň nad 5 tisíc korun. Základní výhodou pro šicí stroj pro začátečníky je elektronická regulace rychlosti posuvníkem přímo na stroji. Můžete tak efektivně omezovat maximální rychlost zmáčknutí pedálu a i když pedál úplně sešlápnete, stroj bude pořád šít krokem. Toto využijí i pokročilé švadlenky, pokud se potřebují někam přesně trefit. Pokud si rychlost dáte na maximum, bude stroj šít normálně rychle.

Dalšími prima výhodami potom je navlékač nitě do jehly, automatická knoflíková dírka na jeden krok nebo pružné stehy, které využijete pro občasné šití triček a dalších pružných materiálů.

Mezi nejoblíbenější šicí stroje mezi začátečníky tak patří Brother NV 15, který je hodně oblíbený i u pořadatelek kurzů šití. Ti už z praxe ví, že na jednoduchém šicím stroji se jejich klienti naučí šít rychleji a kurz potom více chválí mezi svými blízkými.

Publikováno: 14. 03. 2022 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Domácnost | Elektro

Autor: Drahomíra Testerová