Jak si vybrat moto kombinézu? Který materiál je nejlepší?

Pokud se rozhodujete o tom, jaké oblečení na motorku zvolíte, většinou si nevybíráte jen podle barevného provedení. To totiž nehraje prim. Základem je vybrat správný materiál, který vám může vyhovovat. Zatímco motorkářská mikina nemá žádné speciální funkce, jen dobře vypadá, kombinéza není jen na parádu. Má zejména ochranné funkce, které oceníte při jízdě i při případném pádu. Jak ji ale vybrat?

Podle materiálu

Základní otázkou při nákupu kombinézy je: textilní nebo koženou? Oba druhy materiálů mají své výhody a nevýhody. Moto kombinéza vám pak může poskytnout trochu jiné vlastnosti a funkce a samozřejmě se o tyto materiály budete starat jiným způsobem. Zatímco některým vyhovuje kůže, jiní nedají dopustit na textil. Do jaké skupiny patříte vy?

Kožená moto kombinéza

Kůže na výrobu kombinézy je obvykle hovězí nebo klokaní. Jedná se o nejtrvanlivější materiál, pravdou ale je, že si za něj budete muset připlatit. Je totiž dražší, než textilní kombinéza. Kůže má skvělou vlastnost, že těsně přiléhá na tělo, časem povolí v potřebných místech, takže se vám skvěle přizpůsobí, aniž by způsobovala přebytečný odpor vzduchu. Na potřebných místech najdete samozřejmě chrániče. Avšak kožená kombinéza má i své nevýhody. Tou největší je poměrně nízká odolnost proti povětrnostním vlivům. Neochrání vás před větším deštěm – na to doporučujeme třeba nepromoky. A když ji jednou namočíte, budete ji sušit klidně i dva dny. O kůži je třeba se pravidelně starat prostřednictvím speciálních prostředků.

Textilní moto kombinéza

Kromě toho, že je levnější, je také snadnější na údržbu, moto kombinézu můžete totiž jednoduše vyprat v pračce. Lépe odolává vlivům počasí, a když ji namočíte, vysušíte ji přes noc. Hmotnost textilní kombinézy je nižší. Pro spoustu motorkářů je tento materiál pohodlnější, protože tak těsně nepřiléhá k tělu. Existují také textilní kombinézy, které mají kožené díly v místech, kde se při pádu počítá s kontaktem s vozovkou.

Publikováno: 30. 03. 2023

Kategorie: Móda

Autor: Drahomíra Testerová