Melta - Mletá pražená kávovinová směs (porcovaná)

Matně si vzpomínám na bílé kafe, které babička popíjela ke snídani namísto obyčejné kávy. Pití mělo zvláštní výraznou chuť, která se těžko k něčemu přirovnává. Pamatuju se, že tehdy mi melta moc nejela a ani později jsem ji nijak moc nevyhledávala. Jednak mě odrazovala složitá příprava (nebo mi to tak aspoň připadalo) a také ono výrazné aroma, připomínající něco mezi odstátou kávou a levnou čokoládou z automatu. Melta šla zkrátka mimo mě a nikdy by mě ani nenapadlo si ji koupit a dobrovolně pít. Až jednou jsem při nákupech v obchodě zahlédla v oddělení s čajem a kávou zvláštní modročervenou krabičku s oním povědomým nápisem z dětství. Melta? Porcovaná? Cože? Dělá si ze mě někdo legraci? Zvědavost ještě podpořila poměrně nízká cena okolo 20,-. A tak jsem na zkoušku krabičku přihodila k nákupu. Že šlo o dobrý nápad a právě jsem objevila jedno ze svých oblíbených pití, to jsem tehdy ještě netušila. Jak melta vypadá? Oproti původnímu vzhledu připomínající jemný sypaný čaj vás tohle balení překvapí dvaceti pytlíky plněnými směsí žita, kořene cukrové řepy, ječmene a čekankového kořenu. Kdybyste netušili, co za obsah se v sáčcích skrývá, přísahali byste, že se vám v hrníčku objevil obyčejný porcovaný čaj. Rozdíl je pouze ve velikosti a množství, které každý sáček obsahuje. Oproti čaji je to asi jednou taková hmotnost a velikost. Příprava Podle návodu byste měli sáček vložit do šálku a zalít horkou vodou. Doba louhování je asi 5 minut. Často ovšem praktikuju to, že sáček z nápoje vůbec nevyndávám a nechávám jej v hrníčku po celou dobu, kdy meltu piju. Chuť je pak maličko výraznější. V čem je hlavní rozdíl oproti sypané meltě? Předně v tom, že s přípravou nemáte žádnou práci. Zapomeňte na postávání u hrnce nebo u konvičky a nutnost nápoj přecedit do čisté nádoby. Tuhle meltu prostě hodíte do hrnku, počkáte, vyndáte a pijete. Jako čaj. Tuze jednoduché. Další odlišnost, která ale nepřidává body k dobru porcované meltě, spočívá v intenzitě chuti. Představte si srovnání sypaného čaje a čaje ze sáčku. Pokud jste zvyklí na silnou meltu od babičky, tahle sáčková nebude nic pro vás. Jestli vám ale tradiční příprava moc pod nos a chuťové buňky nejde, mohla by vám zachutnat tahle lehčí verze. Výhodou je, že meltu mohou pít i děti nebo těhotné ženy. Neobsahuje totiž kofein. Ochutit se dá mlékem nebo smetanou a je možné ji pít klidně teplou na zahřátí, nebo studenou pro osvěžení a povzbuzení.

Publikováno: 15. 07. 2013 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Nápoje

Autor: Drahomíra Testerová

Tagy: Kávoviny