Co potřebují děti pro svůj imunitní systém?

Aby byly děti a jejich rodiče dobře připraveni do školy, kupují sešity, tužky, pravítka a další učební pomůcky. Stejně důležité je však posílit imunitní systém dětí. Aby se děti ubránily bakteriím a virům, potřebují vitaminy, minerály, doplňky stravy pro děti, dostatek spánku a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

Vyvážená strava může dětem i dospělým poskytnout dostatek minerálů a životně důležitých látek. Přesto se může čas od času objevit jejich nedostatek. Důsledky jsou závažné: špatná koncentrace, snížená výkonnost, rychlá únava, a dokonce depresivní nálady. Kromě toho se objevuje náchylnost k infekcím nebo gastrointestinálním onemocněním.

Co dělat, když máte infekci?

Co ale dělat, když dítě onemocní infekcí? V první řadě je důležité, aby si dítě odpočinulo. Dostatek spánku a dostatek tekutin jsou nejdůležitějšími věcmi, které je třeba udělat, když je dítě nemocné. I když se objeví horečka, jedná se o zdravou reakci organismu. Samozřejmě je třeba mít vždy na paměti stoupající teplotu. Antipyretika však nejsou vždy první volbou při infekci. Při mírné horečce se jako účinný prostředek osvědčily chladivé obklady na lýtka; při zvýšené tělesné teplotě nad 39 stupňů Celsia je třeba sáhnout po prostředcích snižujících horečku.

V naturopatii existují různé léčivé rostliny, které mohou mít na infekci uklidňující a hojivý účinek. Tradičním prostředkem proti infekcím je čaj ze skalníku. Středomořská rostlina působí antibakteriálně a antivirově na bakterie a viry. Ve středomořských zemích se používá jako tradiční prostředek proti nachlazení. Čaj z cistusu má silný antioxidační účinek a pomáhá detoxikovat organismus. Proto je také důležité ho hodně pít. Zároveň je čaj vhodný jako prevence virových infekcí a pro úlevu při nachlazení.

Další léčivé bylinky

Mátový čaj je osvěžující a zároveň zdravý. další léčivou rostlinou, která je velmi oblíbená jako čaj, ale jejíž éterický olej se používá také k potírání nebo inhalování, je máta peprná. S chladivým mentolem z listů máty peprné se setkáváme v mnoha přípravcích pro péči o zuby, protože pomáhá při onemocnění dásní nebo špatném dechu.

Čaj z máty peprné, který lze připravit ze sušených i čerstvých listů, uklidňuje trávicí orgány a zmírňuje bolesti žaludku. Je také oblíbený při nevolnosti nebo žaludečních křečích. Pokud se mátový čaj pije pravidelně, posiluje imunitní systém a působí proti zánětům.

Imunitní systém funguje dobře, situace je v zeleném pásmu, a přesto se v duševním rozpoložení každého dítěte vždy objeví drobné "mezihry". Blíží se další zkouška, dochází k třenicím s ostatními žáky nebo je látka složitější, než se očekávalo. Příroda nabízí úžasné léčivé rostliny, které pomáhají a dlouhodobě posilují pohodu.

Publikováno: 30. 03. 2023

Kategorie: Zdraví & krása

Autor: Drahomíra Testerová