Jak na čištění a dezinfekci telefonu?

Nošení hezké roušky opatřené antibakteriální vrstvou je dobrý základ, ale abyste byli v bezpečí před koronavirem, musíte udělat mnohem více. Například udržovat v čistotě svůj telefon, na kterém je mnohem více virů a bakterií než na záchodovém prkýnku. Aby ne, když se ho za den dotkneme cca 3000×. Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s e-shopem rouskoshop.cz, který nabízí kvalitní dámské i pánské roušky a nově také respirátory 10 ks - 50 ks. V situaci, kdy kolem zuří globální koronavirová pandemie, je důležité telefon často (a správně) dezinfikovat. Jedině tak ho zbavíte všech potenciálních patogenů, které se na jeho povrchu mohly během dne usídlit. Tam se mohou viry dostat např. z držadel v dopravních prostředcích nebo z držáků nákupních vozíků, kterých se během dne dotýkáte. Částice koronaviru navíc na hladkém povrchu vydrží okolo 3 dnů. Nelze tedy spoléhat na to, že po příchodu domů během několika minut zázračně “zmizí”. Ostatně podle jedné z dalších studií se na běžném smartphone koncentruje až 7-krát více patogenů než na typické záchodové desce. Pokud se denně pohybujete v místnosti s vysokou koncentrací lidí a dotýkáte se přitom různých povrchů, měli byste svůj telefon dezinfikovat každý den.

Postup dezinfekce telefonu

Jak přesně tedy mobil vyčistit? V první řadě je třeba mít po ruce všechny potřebné pomůcky. Budete potřebovat:
  • utěrku z mikrovlákna (nebo papírový kapesník),
  • dezinfekční prostředek s alespoň 60% koncentrací alkoholu pro vyčištění mobilu,
  • mýdlo pro mytí rukou před a po čištění smartphonu (a pro vyčištění krytu).
Nejprve si mýdlem důkladně umyjte ruce a osušte je. Smartphone vypněte a vyjměte z obalu či krytu. Na utěrku naneste několik kapek dezinfekčního přípravku; potřebnou 60% koncentraci alkoholu (izopropylalkoholu) mají např. přípravky na čištění čoček fotoaparátů nebo brýlí. Dejte pozor, ať čisticí prostředek nenanesete přímo na mobilní zařízení – kapalina snadno steče a dostane se, kam nemá. Je vhodné telefon opatřit ochranným sklem či fólií. Samotný displej je na chemické sloučeniny velmi citlivý. Pomocí utěrky navlhčené dezinfekcí důkladně vyčistěte celý povrch telefonu, včetně vstupů pro nabíječku a sluchátka. Čistící přípravek neotírejte – trvá i několik minut, než dezinfekce viry a bakterie zlikviduje. Stačí počkat, až isopropylalkohol uschne. Alternativně je také možné vyčistit telefon mýdlovým roztokem – pokud ale zařízení není 100% voděodolné, ani o této možnosti neuvažujte.

Vyčistit potřebuje i kryt

Má váš smartphone silikonový zadní kryt nebo je schován v pouzdře? I toto příslušenství si zaslouží řádnou údržbu; už jen proto, že je v denním kontaktu s vnějším prostředím a podobně jako mobil zachycuje spoustu nebezpečných patogenů. U ochranných krytů a pouzder si vystačíte s vodou a mýdlem (to můžete nahradit kapkou kuchyňského mycího prostředku, např. Jaru). Důkladně pouzdro vydrhněte starým zubním kartáčkem, kouty vyčistěte vatovou tyčinkou. Po umytí ho opláchněte vlažnou vodou a vysušte utěrkou z mikrovlákna. Raději se však vyhněte odsávání vlhkosti, papírové ubrousky zanechávají na povrchu materiálu žmolky a špatně se odstraňují. Samozřejmostí by mělo být důkladné umytí rukou po očistě telefonu a krytu. Tomu se vyhnete, pokud budete s mobilem a jeho příslušenstvím manipulovat v jednorázových rukavicích (tato varianta ale zase není příliš šetrná k životnímu prostředí).

Prevence je základ

Nejlepší samozřejmě je, pokud se viry a bakterie na povrch telefonu vůbec nedostanou. Jak na to? Pokud je to jen trochu možné, nevytahujte smartphone na veřejnosti – zejména v dopravních prostředcích – a manipulujte s ním až poté, co si umyjete ruce. Využít můžete např. dávkovače dezinfekce, které jsou běžně dostupné u vstupů do obchodů nebo na zastávkách MHD. Nepůjčujte svůj telefon nikomu, s kým nesdílíte společnou domácnost. A to ani když jde o blízkého kamaráda nebo rodiče. Nejen, že riskujete přenos patogenů na svůj telefon, vaši nejbližší se z vašeho smartphonu mohou také infikovat.

Publikováno: 07. 03. 2023 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Zdraví & krása

Autor: Drahomíra Testerová