Sauna přináší mnohé zdravotní přínosy pro vaše tělo

Jednou z nejoblíbenějších wellness procedur je právě sauna. Pokud se stydíte, můžete si objednat soukromé wellness pro dva a strávit tak romantické chvíle se svým partnerem bez zraků ostatních hostů. V současné době už si můžete vybírat, do čích rukou se svěříte, protože wellness procedury a zejména sauny můžete najít i v menších městech. Proč bychom se tomuto zážitku ale měli poddávat?

Snížení stresu

Nejenom sauny, ale také další wellness procedury se mohou pochlubit tím, že blahodárně působí nejenom na tělo, ale také na mysl klienta. Proto není divu, že sauna může pomoci snížit také hladinu stresu, který pociťujete. A výhodou je dostupnost: wellness v Praze, Ostravě nebo i mnohem menších městech je nadosah.

Kardiovaskulární zdraví

Výzkumy taktéž ukazují, že sauna se pozitivně projevuje také v případě kardiovaskulárního zdraví. Vysoké teploty v saunách zvyšují tělesnou teplotu. V důsledku toho dochází k rozšíření krevních cév v blízkosti kůže. Srdeční frekvence stoupá z 60 až 70 tepů za minutu na 110 až 120 tepů za minutu. Po ochlazení může klesnout pod normální hodnotu. Pravidelná účast na sauně snižuje riziko úmrtí ze všech příčin, zejména pak srdečních příhod.

Přístup k endorfinům

Jak víme, endorfiny jsou hormony štěstí, které se vyplavují po náročnější fyzické námaze. Výhodou je, že sauna uvolňuje svaly a zklidňuje bolesti svalů a kloubů. To uvolňuje endorfiny, ale také minimalizuje bolesti svalů. To je důvod, proč je sauna prospěšná také pro sportovce po podání výkonu.

Vyplavení toxinů

Vlivem zvýšení tělesné teploty dochází k produkci potu. A jak víme, pot se skládá z 99 % z vody. Dále ale dochází také k vylučování takových nežádoucích látek (toxinů), jako je olovo, měď, zinek, nikl, rtuť a dalších chemikálií.

Zdraví mozku

Finský vědec Jari Laukkanen ve své studii odhalil, že pravidelné saunování čtyři až sedmkrát za týden při teplotě 80 °C po dobu 19 minut snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence.

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Zdraví & krása

Autor: Drahomíra Testerová