Kročejová izolace přinese do vašeho domova klid

Kročejová izolace je často neodmyslitelnou součástí výstavby či rekonstrukce - zajišťuje totiž potřebný klid a pohodlí ve vnitřním prostředí. Zvuky způsobené chozením, dupotem a boucháním mají tendenci pronikat do okolních prostorů a rušit nás v našich každodenních aktivitách. Proto je důležité, abychom se zaměřili na hledání takové kročejové izolace, která dokáže efektivně eliminovat tyto zvuky.

Při volbě materiálu pro kročejovou izolaci je třeba brát v úvahu zejména frekvenci zvuku, který chceme eliminovat. Zatímco běžné izolace, například tepelné izolace, se zaměřují na vyšší frekvence, nejúčinnější kročejová izolace se vyrábí z materiálů i pro nízkofrekvenční hluk. Dupot, buchot a zvuky z chůze mají právě nízkou frekvenci, a proto je důležité zvolit vhodný materiál, který dokáže s tímto typem hluku efektivně bojovat.

Ideální je řešit kročejovou izolaci již v procesu výstavby. V tomto případě je nejúčinnější umístit izolační materiál pod potěr. Tímto způsobem je dosaženo maximálního účinku, protože izolace je přímo ve styku s podlahou a dokáže tak efektivně eliminovat zvukové vlny vznikající při chůzi. Při rekonstrukci stávající stavby jsou možnosti omezenější a snížení hluku může být nižší, avšak i v tomto případě je možné dosáhnout významného zlepšení prostředí. Jako rozumná volba je jeví například izolační akustické desky.

Kročejovou izolaci lze umístit pod různé vrstvy podlahových krytin. Například pod cementový nebo anhydritový potěr, který bývá základem pro další vrstvy podlahy. Izolace může být také umístěna pod OSB desku, která slouží jako pevná a stabilní podložka pro různé typy podlah. Další možností je umístit izolační materiál přímo pod nášlapnou vrstvu, ať už se jedná o parkety, vinil, koberec nebo dlažbu. Výběr konkrétního materiálu závisí na konkrétních požadavcích, preferencích a estetickém vzhledu podlahy.

Investice do kročejové izolace je dlouhodobě prospěšná. Zajišťuje nejen zvukový klid a pohodlí, ale také přispívá k lepšímu akustickému prostředí celého interiéru. Pamatujte, že kvalitní izolace podlahy přináší nejen výhody pro vás samotné, ale také pro vaše sousedy, kteří budou mít méně ruchu způsobeného vašimi kroky.

Publikováno: 23. 05. 2023

Kategorie: Domácnost

Autor: Lenka Novotná