Co je menstruační kalíšek a jak ho správně používat?

Mnoho žen popisuje své první zkušenosti s menstruačním kalíškem velmi pozitivně. Pokud tuto pomůcku neznáte, poskytneme vám dostatek informací, které vás možná motivují k tomu, abyste udělala první krok a vyzkoušela ho. Možná dlouho váháte, zda raději nezůstat u vaší osvědčené pomůcky - vložky či tampónu, ovšem co když vám bude právě kalíšek sedět mnohem více a lépe se postará o vaše pohodlí? V následujících řádcích vám vysvětlíme, co je menstruační kalíšek, a především jak ho používat.

Co je menstruační kalíšek?

Menstruační kalíšek se používá v období periody a slouží jako užitečná náhrada ostatních menstruačních pomůcek, třeba tamponů či vložek. Ovšem je mnohem ekologičtější, protože ho můžete používat dlouhé roky a kromě životního prostředí potěšíte i své finance - místo dalšího utrácení za jednorázové hygienické pomůcky. Je však důležité dbát na dostatečnou hygienu a kalíšek pravidelně umývat, aby nevzniklo riziko infekcí. Vyrábí se z lékařského silikonu, může vám vydržet dokonce i 15 let a jeho cena se pohybuje mezi 300 – 500 Kč. Menstruační kalíšek můžete nechat vsunutý i během sportu a jakýchkoliv dalších aktivit. Tip: Na nejlepší menstruační kalíšky se zaměřil Ecoblog.

Jaké má výhody?

Menstruační pomůcka vyrobena z lékařského silikonu je pro tělo mnohem lepší právě z důvodu, že se v něm nemohou množit bakterie, jako je tomu například u tamponu nebo vložek. Ty se totiž vyrábějí z bavlny, kde je riziko vzniku bakterii a případných infekcí vyšší. Neabsorbuje vaginální vlhkost a neuvolňuje do těla žádné další částice, lékařský silikon, ale nabízí další benefity – je naprosto bez zápachů, a to právě díky materiálu, ze kterého se vyrábí.

Jak se menstruační kalíšek používá?

Kalíšek zmáčknete a přeložíte ho, poté rozevřete pochvu a aplikujete jej. Jakmile bude kalíšek v pochvě, můžete ho pustit. Nutno podotknout, že stopka musí zůstat mimo tělo, aby šel dobře vytáhnout. Kalíšek může absorbovat cca 30ml tekutiny, tudíž je na místě ho pravidelně vyplachovat. Jak často záleží na intenzitě vaší periody.

Publikováno: 26. 11. 2021

Kategorie: Zdraví & krása

Autor: Drahomíra Testerová