Dřevěný nebo kovový? Jaký regál se vám bude hodit?

Regály jsou skvělým doplňkem nejenom do spíží, zahradních domků nebo třeba do garáží. Mohou se hodit také do vašeho interiéru, pokud tedy vyberete ten správný tvar. Dřevěné policové regály se hodí spíše do interiérů, protože vypadají lépe, než ty kovové. Avšak kovové regály zase mají jiné přednosti, které upotřebíte zase v jiných místnostech. Jaký materiál tedy zvolit při výběru vašeho regálu?

Kovový regál

Kovový regál se hodí zejména do místností, kde nemá dělat parádu. Jejich použití je hodně praktické, protože kov vydrží vlhkost (pokud je správně ošetřen proti korozi), vysoké teploty, chemikálie a také vysoké hmotnosti. Kovový regál může mít kovovou konstrukci, police pak jsou ze dřeva či jiného materiálu. Existují ale také celokovové regály, které mají také kovové police. Zkontrolujte si, jaká je jejich maximální nosnost.

Dřevěný regál

Dřevěné regály velmi dobře vypadají, proto se používají zejména v interiérech. A to v místnostech, jako je obývací pokoj, kuchyně nebo třeba ložnice. Jejich vzhled nijak nenaruší útulnost místností. Nemůžete ale očekávat takovou nosnost, jakou disponují právě kovové regály. Pokud hledáte dřevěný regál na knihy, je dobré předem si zjistit, kolik knih takový regál vlastně unese. Jako plus mnozí vnímají to, že se jedná o přírodní materiál.

Plastový regál

Existuje ale ještě třetí možnost materiálu, ze kterého můžete vybírat. Plastové regály nebudou mít velkou nosnost, ale přichází v celé řadě barevných provedení a velikostech. Navíc jsou levné. Jsou lehké a velmi snadno se s nimi manipuluje. Vydrží vlhkost, a to i bez speciálních povrchových úprav. Pokud ale toužíte mít svůj regál tam, kde na něj bude svítit přímé slunce nebo bude hrozit vystavení mrazu, může dojít k náhlému zkrácení jejich životnosti. Plastové regály se proto hodí spíše do interiéru než na venkovní stanoviště.

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Domácnost

Autor: Drahomíra Testerová