Výhody bydlení ve velkém městě a na vesnici

Zatímco pro někoho je ruch velkoměsta pastvou pro uši, jiný sní o klidném a tichém bydlení na venkově. Při vybírání nemovitosti ke koupi nebo k pronájmu ale nemohou hrát roli jen pocity. Při stěhování je nutné brát v potaz také dopravní dostupnost, občanskou vybavenost a finanční náklady.

Proč (ne) do velkoměsta?

Stěhování s sebou nese určité výhody. Především je zde větší počet nemovitostí na výběr, slušná občanská vybavenost, větší množství volných pracovních míst a dostupné kulturní vyžití. Rodiny s dětmi může lákat množství škol, nabídka mimoškolních aktivit a dětských hřišť. Mnohdy není nutné vlastnit automobil – síť veřejné hromadné dopravy je natolik hustá, že vás dopraví odkudkoliv kamkoliv.

Nevýhodou bydlení ve větším městě jsou především ceny. Ať už se rozhodnete pro koupi nemovitosti, nebo pro její pronájem, vynaložíte několikanásobně větší množství financí. Stejně tak je samotný život ve městě nákladnější – množství obchodů, restaurací, divadel a podobných zařízení vybízí k utrácení. Nelze opominout ani hluk, smog, vyšší kriminalitu a hustší dopravu.

Proč (ne) na venkov?

Život na venkově nabízí klidné prostředí, čistý vzduch a blízkost přírody. Jedním z největších lákadel je cena zdejších nemovitostí, jelikož cena prostorného domu se zahradou se často rovná ceně menšího bytu nebo garsonky ve velkoměstě. Není zde tolik možností utrácet, proto je život na venkově obecně levnější.

Na druhou stranu se nejspíš neobejdete bez automobilu, kterým budete muset vyrážet nejen do práce, ale i na nákupy, odvážet děti do škol, k lékaři a podobně. Menší vesnice mají kromě horší občanské vybavenosti také problém s dopravní dostupností.

Pro mladé lidi bývá obecně lákavější město, kde mají lepší možnost seznámení a mohou kdykoliv vyrazit za zábavou. Rodiny s malými dětmi pak podle průzkumů preferují spíše klidný venkov.

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Domácnost

Autor: Drahomíra Testerová