Jak tisknout levně? Klíčový je pečlivý výběr toneru

Tisk může být poměrně nákladný, zejména pokud potřebujete pravidelně tisknout velké objemy. S trochou znalostí a pečlivým výběrem toneru však můžete své výdaje na tisk výrazně snížit, aniž byste museli slevit z kvality. Toner, jemný prášek používaný v laserových tiskárnách a kopírkách, hraje zásadní roli při vytváření ostrých a živých výtisků. V tomto článku vám prozradíme několik důležitých tipů a triků, které vám pomohou tisknout úsporněji, a zároveň se zaměříme na důležitost pečlivého výběru toneru.

Udělejte si jasno ohledně kalkulace nákladů na stránku

Než se pustíte do výběru toneru, je nezbytné pochopit kalkulaci nákladů na stránku. Náklady na stránku se vztahují k celkovým nákladům na tisk jedné stránky s přihlédnutím k ceně toneru a odhadované výtěžnosti stránek. Výtěžnost stránky představuje počet stránek, které může konkrétní tonerová kazeta vytisknout, než je třeba ji vyměnit. Porovnáním nákladů na stránku u různých variant tonerů můžete učinit informované rozhodnutí, které odpovídá vašim rozpočtovým omezením.

Kompatibilní a repasované tonerové kazety

Jedním z účinných způsobů, jak ušetřit náklady na tisk, je zvážit kompatibilní a repasované tonerové kazety - například tento kvalitní toner q26112a seženete za zlomek ceny oproti originálnímu produktu. Kompatibilní kazety jsou vyráběny společnostmi třetích stran a nabízejí cenově dostupnější alternativu ke kazetám výrobce originálního vybavení (OEM).

Naproti tomu repasované kazety jsou recyklované a renovované kazety OEM. Obě možnosti se často nabízejí za nižší cenu, aniž by došlo ke snížení kvality. Je však nezbytné prozkoumat a vybrat si renomované dodavatele, kteří poskytují spolehlivé a vysoce kvalitní kompatibilní nebo repasované tonerové kazety.

Zkontrolujte, zda jsou k dispozici úsporné funkce

Při nákupu tiskárny nebo multifunkčního zařízení se vyplatí zvážit modely, které nabízejí funkce pro úsporu nákladů. Některé tiskárny mají "úsporný režim" nebo "režim návrhu", který spotřebuje méně toneru na stránku, což vede ke snížení nákladů na tisk. Některá zařízení navíc nabízejí možnost oboustranného (duplexního) tisku, který může výrazně snížit spotřebu papíru a následně snížit celkové náklady na tisk. Využijte tyto funkce k optimalizaci efektivity tisku a minimalizaci nákladů.

Kvalita vs. náklady: Hledejte rovnováhu

Snížení nákladů je sice zásadní, ale stejně důležité je zachovat kvalitu tisku. Levnější varianty tonerů se mohou zdát lákavé, ale někdy mohou mít za následek špatnou kvalitu tisku, včetně vybledlých barev, rozmazání nebo šmouh. Při výběru toneru je zásadní najít správnou rovnováhu mezi náklady a kvalitou. Hledejte tonerové kazety, které nabízejí dobrou rovnováhu mezi cenovou dostupností a spolehlivostí a zajišťují konzistentní a profesionální výsledky tisku.

Správnou volbou jsou tonerové kazety s vysokou výtěžností

Tonerové kazety s vysokou výtěžností poskytují vyšší výtěžnost stránek ve srovnání se standardními kazetami - jako příklad lze uvést tyto prémiové tonery Xerox. Ačkoli mohou mít o něco vyšší počáteční náklady, kazety s vysokou výtěžností nabízejí nižší náklady na stránku, což vám v konečném důsledku ušetří peníze z dlouhodobého hlediska. Pokud máte značné tiskové potřeby, může být investice do tonerových kazet s vysokou výtěžností cenově výhodnou volbou.

Optimalizujte nastavení tisku

Dalším aspektem, který je třeba zvážit při snaze o úsporný tisk, je optimalizace nastavení tisku. Úprava rozlišení tisku a výběr vhodného režimu tisku může pomoci šetřit toner. Při každodenním tisku dokumentů, který nevyžaduje vysoce kvalitní výstup, může výběr nižšího rozlišení tisku nebo režimu odstínů šedi prodloužit životnost tonerové kazety.

Kombinací výše uvedených tipů a pečlivou pozorností věnovanou výběru toneru můžete tisknout levněji, aniž by byla ohrožena kvalita výtisků. Nezapomeňte porovnat náklady na stránku, zvážit kompatibilní nebo repasované možnosti a najít správnou rovnováhu mezi náklady a kvalitou. Rozvážným výběrem toneru a uvážlivými tiskovými postupy můžete dosáhnout výrazných úspor nákladů a zároveň splnit své tiskové potřeby.

Publikováno: 23. 05. 2023 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Elektro

Autor: Lenka Novotná