Jak vybrat matraci? Praktický průvodce základními tipy

Pohodlná matrace je základem dobrého spánku, proto je důležité vybrat si tu správnou. Nevíte si rady? Přečtěte si následující tipy, díky kterým vám hledání ideální matraci nebude dělat takový problém.

Zohledněte svou polohu při spánku

Vaše poloha při spánku může hrát významnou roli při určování nejlepší matrace pro vás. Lidé, kteří spí na boku, by měli hledat matraci, která je měkčí a poskytuje dodatečné odpružení, zatímco lidé, kteří spí na zádech, by měli hledat matraci, která je více podpůrná.

Vyberte si správnou úroveň tvrdosti

Matrace se dodávají v různých stupních tvrdosti, od extra měkkých až po extra tvrdé. Vyberte si matraci, která je pro vás pohodlná a poskytuje dostatečnou oporu.

Matraci vyzkoušejte

Před koupí matrace je důležité ji vyzkoušet. Věnujte alespoň 10 minut ležení na matraci v poloze, ve které obvykle spíte. Pokud je to možné, vyzkoušejte matraci v obchodě po delší dobu.

Zkontrolujte, zda nedochází k přenosu pohybu

Při zkoušení matrace věnujte pozornost tomu, jak velký je přenos pohybu. Pokud při pohybu cítíte pohyby partnera, není matrace dobrou volbou.

Zvažte záruku

Před zakoupením matrace si nezapomeňte přečíst drobné písmo v záručních podmínkách. Zajímejte se o typ záruky, dobu její platnosti a o to, na co se vztahuje.

Stanovte si rozpočet

Než začnete nakupovat, určete si, kolik si můžete dovolit za matraci utratit. Tím z výběru vyřadíte modely, jejichž ceny jsou nad rámec vašich dostupných prostředků. Mějte však na paměti, že kvalitní matrace mohou být drahé, ale vydrží déle a poskytnou lepší oporu.

Dodržováním těchto tipů si můžete být jisti, že najdete ideální matraci pro vás. Nezapomeňte si udělat čas a vyzkoušet různé matrace, abyste našli tu, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Kytickovani.

Publikováno: 07. 02. 2023

Kategorie: Domácnost

Autor: Drahomíra Testerová