Netradiční místa pro květiny, aneb obklopte se vůní

Patříte mezi vášnivé pěstitele rostlin, ale místa v bytě není nazbyt? Nemusíte se omezovat jen na okenní parapety, komody a poličky, pokojovým rostlinám se bude dařit i na jiných místech. A vy si k tomu navíc ozvláštníte a zútulníte každou místnost.

Rostliny a dřevo

Regály na květiny jsou praktickým a jednoduchým řešením nejen na zahradu, ale i do interiéru. Pojmou hned několik květináčů či truhlíků najednou a vypadají přímo pohádkově. Stejně tak můžete využít dřevěné policové regálové systémy. Hodí se pro kvetoucí i stálezelené pokojovky.

Menší rostliny budou vypadat skvěle seskupené uprostřed na konferenčním stolku. Ideálním stanovištěm pro převislé a popínavé rostliny jsou vysoko umístěné poličky, knihovny nebo odhalené trámy.

Pověste je

Pokud už se rostliny nevejdou na žádný nábytek, je čas si pořídit závěsné květináče, případně si můžete vyrobit vlastní pomocí techniky makramé. Tyto květináče můžete zavěsit například na garnýže, pod police nebo na dřevěné trámy. Speciální kategorií závěsných květináčů jsou aerária, tedy skleněné nádoby naplněné mechem, kameny a drobnými rostlinkami.

Sestavte z nich obraz

Obrovským trendem jsou tzv. obrazy z živých rostlin. Jedná se o vertikální rámy vyplněné speciálním substrátem, do kterého se vysadí živé rostliny do určité kompozice. Tyto obrazy se rozměrově pohybují od několika centimetrů až po několik metrů. Zalévají se podle potřeby, přebytek vody stéká do žlábku.

Velké pokojové rostliny můžete bez obav postavit jen tak na zem do rohu místnosti. Ač se to nezdá, právě zde nejvíce vyniknou

Kam rostliny nedávat?

Rostliny naopak neumisťujte do blízkosti kuchyňských spotřebičů, jako je sporák, mikrovlnná trouba nebo rychlovarná konvice. Bude jim škodit pára, měnící se teplota a mastnota. Vyhněte se také příliš světlým stanovištím – ačkoliv rostliny milují světlo, většinou si žádají to rozptýlené. Obzvláště v letních měsících by je ostré jižní světlo mohlo spálit.

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Domácnost

Autor: Drahomíra Testerová