Kávoviny - Kakao Instant

  Také máte kakao ke snídani spojené s trávením mládí ve školce, popř. s víkendovými snídaněmi u babičky? Vždycky se mi vybaví hrneček s vařeným kakaem, které jsem za svých mladých let popíjela k vánočce s máslem. A také nemůžu vytěsnit z paměti ten fujtajblový škraloup, který se mi vždycky na kakau udělal... Největší paradoxní rozdíl včera a dnes? Co bych dala za to, kdyby mléko bylo opravdu mléko a dělalo škraloup na hladině... Ale to je jiná pohádka. Jsem tvor líný a nemám příliš trpělivosti na vaření mléka v hrnci, postupné přidávání sypaného kakaa a dochucování cukrem. Doba je rychlá a během týdne aby člověk chvilku volného času pohledal. A bohužel z tohoto důvodu je občas nutné přizpůsobit spěchu i jídlo a pití. Ano, já vím. Na jídlo by si člověk měl udělat klid, vybírat si kvalitní suroviny, neměl by jíst ve spěchu, blábláblá. Tohle všechno vím. Ale zkuste to vysvětlit budíčku v 7 ráno s tím, že máte 15 minut na vypravení se z domu... Tak jako pro většinu domácností v našich končinách, i pro mě kakao = Granko. Alespoň donedávna. Až při jednom korzování s košíkem mezi regály jsem zahlédla pár krabiček s kakaem, které neměly s Grankem nic společného. Že bych vyzkoušela něco jiného...? A vlastně proč ne. Po chvilkovém přemýšlení mi proto přistála v košíku čtvrtkilová krabice s kakaem od pardubické firmy Kávoviny (která má mimochodem na svědomí i Meltu). Podle doporučení na obale funguje Kakao Instant stejně jako všemi milovaný nápoj od Nestlé - 2-3 kávové lžičky směsi zalijete horkým nebo studeným mlékem a rozmícháte. Toť vše. Příprava prý velmi jednoduchá. Kakao je navzdory mým dosavadním zvyklostem ne v podobě drobných granulek, ale sypkého prášku. Trochu mi připomíná mletou kávu. Kakao je ale více sypké a nedrží tak tvar na lžičce. A co se týče toho nejdůležitějšího - tedy chuti? Pokud kakao ochutnám jako prášek, rozhodně převládá chuť cukru. Kakao bych v tom poznala (bylo by asi divné, kdyby ne), ale není moc převládající. Spíše mezi zuby drtím droboučké krystalky cukru. Co bych vytkla, tak rozpouštění ve studeném mléce. Kakao dá docela práci rozmíchat, aniž by v nápoji nezůstávaly kousky kakaa, které se těžce rozpouští. Trvá to zkrátka dýl. V teplém mléce takový problém nebyl. Do hrnečku o obsahu 250 ml opravdu stačí 2-3 čajové lžičky kakaa. Chuť je výrazná a navzdory očekávání při ochutnání kakaa jen na lžičce jsem byla příjemně překvapená. Složení: cukr krupice, odtučněný kakaový prášek se sójovým lecitinem (obsah kakaového másla minimálně 10%), sušená syrovátka, jedlá sůl, vitamínová směs (viz tabulka), ethylvanilin. Kakao jsem kupovala v Tescu za cenu 29,90 Kč.

Publikováno: 22. 08. 2013 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Jídlo

Autor: Drahomíra Testerová

Tagy: Kávoviny