Malá koupelna pro velkou rodinu

I ve větších bytech bývá koupelna problematickým místem, kde prostoru není nazbyt. Obzvláště, pokud ji využívá celá početná rodina. S těmito tipy ale zařídíte i malou koupelnu tak, aby v ní všichni členové domácnosti našli vše, co potřebují, aniž byste se museli pouštět do sáhodlouhé rekonstrukce koupelny či celkové rekonstrukce bytu.

Prostor pro všechny věci

Regál nepatří jen do spíže nebo do garáže. Dřevěný rohový regál totiž nadělá spoustu parády i v koupelně. A jako bonus do něj naskládáte čisté ručníky, dekorativní kosmetiku nebo třeba prací prášek s aviváží. Drobnější předměty můžete uložit třeba do stylových proutěných košíků.

V malé koupelně musíte maximálně využít všechny stěny. Navěste na ně množství háčků, poliček nebo závěsných lišt, které pojmou nejen ručníky, ale i praktické plátěné vaky. Ty vám umožní mít drobné předměty neustále po ruce, ale zároveň usnadní úklid.

Co zde opravdu musí být?

Zamyslete se nad tím, co v koupelně skutečně potřebujete a co můžete umístit do jiné místnosti. Třeba pro pračku najdete prostor v kuchyni nebo na chodbě, samozřejmě za předpokladu, že zde lze vyřešit přívod a odtok vody. Pokud ji jinam umístit nemůžete, vyberte alespoň co nejužší a s předním plněním – vrchní stranu pak můžete využít k odkládání dalších předmětů.

Jak ještě ušetřit místo?

Malá koupelna svádí k umístění sprchového koutu s vaničkou, avšak ani klasická vana nemusí být problém. Na trhu jsou totiž k dostání sedací vany rohové a čtvercové, které mají menší rozměry. Umyvadlo volte takové, které má pod sebou úložný prostor. Místo se dá ušetřit i vhodně zvoleným topením – nejúspornější, co se místa týče, je podlahové.

Pohrajte si trochu s barvami. Volte spíše světlé odstíny a světlé dřevo. Doplňky v béžové, světle šedé, bílé, slonovinové a světle hnědé barvě odlehčí prostor a opticky ho zvětší. Stejně budou fungovat i zelené rostliny. Pokud máte v koupelně okno, můžete volit živé exempláře, v opačném případě budete muset vsadit na umělé.

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Domácnost

Autor: Drahomíra Testerová