3 tipy na posílení imunity, aneb jak vybudovat ze zdraví neprůstřelné brnění

Přijde zima a jste nemocní? Vaše dítě doma zakašle a vy už o pár hodin později kašlete spolu s ním? Na vině může být horší funkce imunitního systému. Jak můžeme snadno a sami podpořit naši imunitu a nechytit každý bacil, který kolem nás proletí?

S čím souvisí imunita?

Imunitní systém sídlí v celém našem těle. Stará se, aby se v těle nepřemnožily patogeny, které by způsobily nemoc. Největší část našeho imunitního systému sídlí v našich střevech, proto je péče o naše zažívání ve vztahu k imunitě naprosto zásadní. Jestliže nás trápí nadýmání, je nám po jídle těžko nebo chodíme nepravidelně na velkou, velmi pravděpodobně to také ovlivňuje naši imunitu.

Pozornost našemu střevu

V našich střevech sídlí mnoho bakterií, které jsou “ty hodné”. Jsou to bakterie, které pomáhají našemu tělu být v rovnováze. My je můžeme podpořit funkční stravou, vynecháním předpřipravených a smažených jídel, omezením lepku, alkoholu, slazených nápojů a cukru obecně.

Co je to funkční strava?

Jídlo je lék. Některé potraviny v sobě mají účinné látky, které jsou pro naše zdraví neuvěřitelně prospěšné. V podpoře imunity bychom do jídelníčku měli zařadit česnek, zázvor, fermentovanou zeleninu a vývary. Dále třeba hnědé mořské řasy či granátová jablka mají na naši imunitu velmi pozitivní vliv. Někdy ale jídlo nestačí a potřebujeme sáhnout k doplňkům stravy. Užívání vitamínu C podporuje nejen regeneraci našeho systému, ale také podporuje protizánětlivé bakterie v našem střevě.

V hlavní roli odpočinek

Jsme stále ve stresu a málo spíme? Stresové hormony snižují odolnost našeho imunitního systému a celkově zhoršují naše zdraví. Naši imunitu naopak podpoříme odpočinkem, dechovým cvičením, procházkou v přírodě a omezením příjmu kofeinu. Místo kávy si můžeme uvařit některou z bylinek jako je třeba meduňka nebo heřmánek. Obě bylinky nám pomohou dostat se do příjemné večerní pohody a zároveň podpoří naši obranyschopnost.  

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Zdraví & krása

Autor: Drahomíra Testerová